Mūsu organisma pilnvērtīgai funkcionēšanai vienlaikus ar kalciju, fosforu, kāliju un magniju ir nepieciešama dzelzs. Tā piedalās asinsradē, hemoglobīna veidošanā, bez tā smadzeņu un iekšējās sekrēcijas dziedzeru, kā arī visa ķermeņa audi nevar būt apgādāti ar skābekli. Bet dzelzs mums vienmēr pietrūkst.
Kāpēc cilvēkiem ir pastāvīgs dzelzs trūkums?
Dzelzs deficīts organismā ir diezgan bieža parādība. Tā var izraisīt asins slimības, spēku izsīkumu, vispārējas pašsajūtas pasliktināšanos, ādas nedabisku bālumu.
Dietologi parasti min šādus dzelzs nepietiekamības elementus:
– Maza fiziskā aktivitāte un rezultātā – šūnu elpošanas traucējumi;
– Slikts uzturs (nepietiekams daudzums dzelzi saturošu produktu, dzīvesveida un ēšanas režīma krasa maiņa, rafinētu produktu lietošana);
– Piena diēta bez augļiem un augu valsts produktiem.
Kā novērst dzelzs trūkumu?
Īpaši dzelzs nepieciešama pirms grūtniecības un grūtniecības laikā. Tas nepieciešams, lai pasargātu mazuli no dažādām veselības problēmām, kas var rasties bērniņam piedzimstot.
Pirmkārt, lai piesātinātu organismu ar nepieciešamo dzelzs daudzumu, jāēd dabiski, nerafinēti produkti un jāatceras par C, B9 un B12 vitamīniem, kas sekmē vieglāku dzelzs asimilēšanos.
Dzelzs avoti:
– Visbagātākais dzelzs avots ir melise – cukura ražošanas blakusprodukts, kas satur arī daudz magnija
– Aknas – 100 miligramos pagatavotu teļa aknu ir 12 miligrami dzelzs, bet liellopu – 7 miligrami
– Zivis
– Kakao
– Svaigi dārzeņi – sīpoli, redīsi, nātres, skābenes, tomāti, kāposti, mārrutki, pupiņas, gurķi u.c.
– Augļi un ogas – āboli, bumbieri, zemenes, ķirši