To, ka rozīnes ir izkaltētas vīnogas mēs zinām jau sen, bet vai zinām kā tās izmantot un cik daudz barības vielu ir šajos kaltētajos brīnumaugļos?
Ir pierādīts, ka rozīnes sastāvā ir vairāk nekā 150 bioloģiski aktīvas vielas. Cukurs, vitamīni, minerāļi – tas viss sastopams vienās rozīnēs!
Kā izmantot rozīnes pamatā nosaka tās veids.
Dzeltenās liek keksos un konditorejas izstrādājumos, tumšās – dzērienos, bērzu sulā utt. Tieši rozīņu krāsu nosaka vīnogu šķirne, kura izveidojusies pielāgojoties apkārtējam klimatam un videi.
Tumšās rozīnes ieteicams uzturā lietot vājiem un novājējušiem cilvēkiem kā nostiprinošu līdzekli. Rozīnes palīdz ārstēt mazasinību un uzlabot nieru darbību.
Piedāvājam 3 dažādas receptes brokastīm, pusdienām un vakariņām
Brokastīs rozīņu jogurts
Sastāvdaļas:
1 banāns
2 ēdamkarotes rozīņu
150 g jogurts
Brokastīs sagriežam ripiņās banānu un ieber bļodiņā. Pievieno klāt 2 ēdamkarotes rozīņu, tējkaroti linsēklas un pārlej 150 g jogurta. Visu samaisi un brokastis gatavas. Ja izmanto jogurtu bez piedevām, bet tomēr prasās ko saldāku, iesakām pievienot brokastīm 1 tējkaroti medus – tas, ka medus labvēlīgi iedarbojas uz organismu droši vien jau būs dzirdēts ne vienu reizi vien.
Pusdienās piena zupa
Sastāvdaļas:
1 paciņa rīsi
0,300 l ūdens
0,500 l piens
Glāze rozīņu
Šķipsiņa sāls
1 ēdamkarote cukura
Katliņā uzvāra ūdeni, paņem rīsu paciņu, atbrīvo tos no plastmasas maisiņa (rīsus iesakām ņemt no plastmasas maisiņa, tādā veidā iegūstot precīzu rīsu svaru) un ieber katliņā, pieber klāt sāli. Vāra, līdz rīsi kļūst mīksti. Pieber rozīnes un cukuru un pielej pienu. Kad piens ir uzvārījies, zupa gatava.
Vakariņās burkānu salāti
Sastāvdaļas:
200 g burkāni
1 ābols
½ glāze rozīņu
Pirms gatavošanas rozīnes pārlej ar vārošu ūdeni un ļauj uzbriest kādas 15 minūtes. Ābolu būtu ieteicams ņemt ļoti sulīgu. Ņem bļodiņu, sarīvē burkānus un ābolu, pieber klāt rozīnes, visu samaisa un salāti gatavi. Ļoti vienkārši, veselīgi un ātri!